30 Ağustos 2013 Cuma

Şablonlu süngerle baskı çalışması

Epeydir aklımda olan bu baskı oyuncağını bugün tesadüfen Migros'ta buldum. İki tane birden aldım. Birinde hayvanlar birinde taşıtlar var. 
Bugün hayvanlarla olanla oynadık. 



İlk önce çalışmamıza fırça ile başladık. Civcivimizi maviye boyadık. Her zamanki gibi Ece hanımı az su kullanmaya ikna etmek çok kolay olmadı :) Ama bu kez daha başarılıydık.





Kuş  koyun ve inek ile değişik renklerde çalıştık bir süre.


Sonra özümüze dönüp parmaklarımız ile sulu boya çalışmamıza devam ettik. :)
 


Sonrasında duş alınıp bir güzel temizlenildi ve çalışmamız akşam babamıza gösterilmek üzere buzdolabı üzeri sergisinde yerini aldı :)

28 Ağustos 2013 Çarşamba

Yeni oyuncaklarımız

Itiraf ediyorum ki ben tam bir oyunca arsızıyım :) Asla doymak bilmiyorum, aldıkça alasım geliyor :/ Ve işte bunlarda Nurturia annelerinden Arzu Hanım dan aldıklarımız.
Güzel bir prensesin annesi olan Arzu oyuncak konusunda gerçekten işi çok iyi bilen biri. Aldığınız her oyuncak emin olun çocuğunuza tahmin ettiğinizden fazlasını sunacaktır. 

Kendisine teşekkürlerimi sunup ilerki günlerde bizi nasıl oyuncaklarla şaşırtacak merakla bekliyorum doğrusu ;)

Eğer sizde bunlar gibi eğitici oyuncaklar arayışında iseniz Arzu annenin sayfasına bir göz atmanızı tavsiye ederim :) OyuncakAnnesi


 




Ponponlarla sıralama çalışması

Yine montessoriye uygun bilişsel oyunlardan birini oynayalım istedim bugün. ...
Renk örüntüsü çalışması yapmaktı amacımız.  Bunun için iki grup renkle çalışmayı uygun gördüm.  Tırtıl ailemizi duygularımıza da gönderme yaparak çizdim. 
Daha sonra pamuk şekerimden tırtılları tamamlanmasını istedim. 
Yine boyuta uygun resim çizemesemde bu kez fena gitmiyorduk.

Yanlış renkleri almamak adına ponponların renklerinide ayırıyordu kuzucuk.
Ta ki zil çalıp Oyuncak Annesinden aldığımız oyuncaklar gelene kadar :) 

Neyse yine deneriz vazgeçtik sanılmasın ;)


  


27 Ağustos 2013 Salı

Resimli olay sıralama

Sıralama etkinliklerinin çocukların bilişsel becerilerini geliştirmede ki katkısı yadsınamaz. Bunu göz önüne alarak sık sık bu tarz çalışmalara yer vermeye çalışıyoruz bizde.
Sınıflandırma çalışmalarında başarılı olan kızımın karışık halde verilen resimleri oluş sırasına göre doğru şekilde düzenleyip düzenleyemeyeceğine dair endişelerim vardı doğrusu. Çünkü bu bizim yaş grubumuz için uygun bir etkinlik değil.
Olayı basitleştirmek adına Ecenaz'a yakın olan resim çalışmalarını kullanmak istedim. İlk etapta 4 resim ile yola başladık.

Okul öncesi etkinlik sitesinden bulduğum çalışma sayfalarının çıktısını alıp kestim. 

Tercihimi kardan adam, tuvaletini yapan kız ve uykudan uyanan çocuktan yana kullandım. 

 Henüz hiç kar görmemiş ve kardan adam yapma zevkini tatmamış kızım için bu resimleri sıralamak çok kolay olmadı. Böyle olunca tabi b planı girdi devreye :) Karakterimiz Ali ile ilgili bir hikaye oluşturuldu hemen ve bayıldığımız "Kardan Adam" şarkısı eşliğinde sıralama çalışması başarıyla sonuçlandırıldı.


İkinci çalışmada yatma ve kalkma resimlerini sıkıntısız ayırt etmesi beni şaşırtırken, çocuğu (adı Berk miş :) ) aç karnına okula yollaması yemekle hiç arası olmayan kızım için oldukça alışılagelmiş bir durumdu.



Ve son olarak bu aralar gündemimiz olan tuvalet kullanımı ile ilgili etkinlikte ilk iki resim birbirine çok yakın olduğu için aklımızı biraz karıştırdı doğrusu. Daha iyi seçilebilirdi... 
 



Sizde şansınızı denemek isteseniz orjinal çalışma sayfalarını ve daha fazlasfazlasını burads bulabilirsiniz /okuloncesietkinlikleri.com/oruntu-olay-etkinlikleri-26/olay-siralama-1211/

26 Ağustos 2013 Pazartesi

Keşif çalışması

Buzun içinde ne saklı ? Pinterestin sonsuz arşivinde gözüme takılan etkinliklerden...

Enfes bir yaz etkinliği. Ama ne ile nasıl kırmalı bilemedik bu buzları... Uyku zamanımızda dengesini şaşırdığı için akşam saatlerine kalan etkinliğimizde sıcak güneşten faydalanamamız gerçekten kötü oldu bizim için.

Onun için ilk uyarımız bu oyunun daha sıcak zaman dilimlerinde oynanması olacak :) 

Buzları kırabilmek içinde biraz daha cabbar olmak lazım sanırım. Bizim gibi narin (!) hanımlara göre bir iş değil :) Belki doğru araç kullansaydık bu sorunu aşabilirdik ama anne bugün biraz rahatsız olduğundan doğru çözüm üretemedi maalesef...











Yine de başarısız bir etkinlik denemez. Soğuk kavramını iyice özümsedik sayesinde:))) 
Tuzun çözülmeye yardımcı olduğunu fark ettik. Ve tabi sıcak suyunda ...

Pek deneysel bir çalışma oldu doğrusu :))) Sizler de yaz sıcaklarından bunaldıysanız gerekli uyarlamaları yapark bu tür bir etkinliği yapabilirsiniz....

Not: Oyunda ki buz kütlesini oluşturmak için kağıt bardak kullandım. İçine attığım nesneler dibe çöktüğü için iki aşamalı dondurma işlemi gerçekleştirdim. İlgilenenlerin bilgisine.... 


17 Ağustos 2013 Cumartesi

Taşlarla şekil tamamlama

Ecenaz bayılıyor bu taşlara. İyi ki almışım dediğim düşük maaliyetli ama yüksek eğlenceli oyuncaklarımızdan :) Her gün defalarca kez doldur boşalt yapıyor, renk gruplandırması, çeşitli resim çalışmaları ve hatta evcilik oyununda yemek oluyor bu taşlar:)))

Anaç kızım benim, taş pişirir yine de doyurur bebelerini :))) 

Bu kez çizgi çalışması yapalım dedim. Ve bu sarmal desen ile dalgalı çizgilerimizi çizdim. 

Yine biraz küçük çalışmışım , taşlarımız biraz büyük geldi aralıklarımıza :( 
 


Şekilleri tamamlama da yapalım dedik. Acale ile çizimlerimizde, özellikle yıldız, sıkıntılar oldu elbet :) Ama haticeye değil neticeye bakalım biz boşverin :)) 
 


 Yine maalesef annenin matematiğinin zayıflığı kızımın etkinliğine olumsuz yansıdı :( Taşlarımız büyük olduğundan şekillerimizin oluşumu yine istediğimiz gibi olmadı.


Rakamlardan sonra harfleri de tanımaya giriş yapmak için isim çalışması yapalım dedim . Ama cadı kızım "Ben üçcen bapcam, kaye bapcam" deyip mızıklanınca bunu tamamlamakta bana kaldı :) Belki başka bir gün gönlü olurda kendi yapar :))) 

Çiçek rakamlar

Facebookta ki Çocuğumla Evde Neler Yapabilirim topluluğu sayesinde çalışkan annelerimizin güzel çalışmalarından faydalanma fırsatı bulabildiğim için çok şanslıyım... 


Bu etkinliğide grubumuzun becerikli annelerinden görüp kız çocuğuna göre uyarlamıştım. 
Orjinalinde araba tekerlekleri ile eşleştirme yapılıyordu, ben ise çiçek bahçesi olarak hazırladım oyunumuzu. Eva ile hazırlasam daha kalıcı olabilirdi ama şimdilik el işi kağıtları ile çalıştık.

Bitmiş halini ben bu şekilde tasarlamıştım. Kağıdımız küçük geldiğinden midir ben çiçekleri fazla büyük çizdiğimden midir bilinmez biraz karışık bir çalışma oldu.
 
 


Daha önce de rakamları tanımaya yönelik etlinlikler yapmıştık minnoşumla ama kimi zaman kolaya kaçıp renklerden faydalanmıştı eşleştirmeyi yapmak için : )
Bu kez işi biraz zorlaştırıp aynı renkten iki takım hazırladım. Böylece doğru rengin dışında doğru rakamı bulmaya da özen göstermesi gerekti. 
İlerleyen günlerden tek renk üzerinden tekrarlayabiliriz bu etkinliği :)) Çünkü kızım çok sevdi... 

Çalışmamızda zemini oluşturan yeşil fon kartonuyla da makas çalışması yaptık az da olsa :)) Çimler oluşturduk rastgele kesikler atarak. 

Daha sonra eşleştirme faslına geçti kelebeğim.  


Kimi rakamlar ters döndü, elimden geldiğince müdahele etmemeye çalıştım düzeltme konusunda:) Ki azcık simetri hastası olan benim için hiç kolay değildi inanın...
 


İlk başta da belirttiğim gibi resim sayfamız dar geldi ve bu karmaşada benim çizdiğim dallar arada gözden kaçtı... 

Ortaya bu tablo çıktı.. Boş dallar hemen göze çarpıyor değil mi ? Ama olsun biz hedefimize ulaştık mı ulaştık :) Varsın görsellik azıcık bozuk olsun :) Hem Nazar bozar di mi ama :))  

15 Ağustos 2013 Perşembe

Aynısını yap tren çalışması

Nette severek yakından takip ettiğim sitelerden olan Barışın Günlüğü'nde görüp kendimce uyarladığım bir etkinliği yaptık bugün. 

Orjinalinde tren gövdesinde de şekiller vardı ama biz bu ara rakamlarla fazla ilgili olduğumuz için, rakamları tanıması adına onları dahil ettim etkinliğe.

Her parça için ayrı bir renk kullandım ki renkleri de tekrar edelim...
 Şekillerden Ecenaz'ın tanıdıklarını kullandım imkanlar dahilinde.
Rakamlarıda başlangıç için yine 1-2-3 le sınırlı tuttum. 

Kızımdan oluşturmasını istediğim şablon şu şekildeydi... 


Gelelim bizim çalışmamıza... Önce dikdörtgen şeklinde hazırladığım tren vagonlarımızı yapıştırdı Ece kuş :)



Daha sonra kendi ruh alemindeki sırayı takip ederek yuvarlak tekerlekleri yerleştirdi. 
 


Vagonlara rakamları yerleştirmede 3 rakamının ters yapıştırılmış olmasını göz ardı edersek bir sıkıntı yok :))) 
 


En son aşamada da dairelerimizin içinde ki yıldız,kare ve üçgen süslerimizi yerleştirerek trenini tamamladı küçük hanım :))) 


Peki elimden kurtuldu mu? tabi ki hayır :)) Sorularımla kızımı bayıltıp , eğlenceli bir tren gelir hoş gelir şarkısı ile olayı tatlıya bağladık :)) 

Bizim için çok keyifliydi... Fikir için tekrardan Barış'ın anneciğine teşekkürlerimizi sunuyoruz :))) 
 

14 Ağustos 2013 Çarşamba

Misketle boyama

Bir çok sitede görüp yapılacaklar arasına aldığımız bu etkinliği nihayet yapma fırsatımız oldu :) 

Hazır bir önceki folyodan rakamları boyama etkinliğinde parmaklarımız olaya dahil olmuşken dedim bunu da deneyelim.

Verdim kelebeğimin eline msiketleri boya bakalım dedim. Zevkle boyadı :))



Geniş bir kabın içine resim kağıdımızı yerleştirdik ve hoooppp misketler içine...

 


Bir sağa bir sola çalkala çalkala :))) 
 


Bol gülmece ve eğlence garantili bir oyun işte size:)) 

 

Sonrasında her tarafı sulu boya olmuş bir çocuk ve yarım saatlik bir banyo sefası  :))) 

Ha unutmadan arada anneanne müdahelesi : Evimi batırdınız, çocuğun hali ne, sen ne kadar rahat bir annesin öyle ..... 

Demek ki neymiş büyüklerin kalp sağlığı için kendi evinizde bu tür etkinlikleri yapmakta fayda varmış :))) Aman aklınızda olsun ;) 

Folyodan rakamları boyama


 Yine Etka'nın blogunda görüp beğendiğim etkinliklerden birini uyguladık kızımla.

Önce ben kağıda değişik renklerle harfleri çizdim. Daha sonra folyodan parçalar kopararak üzerlerini kapladık. Elimizdeki su bazlı yapıştırıcı pek bir kalitesiz çıktı. Onun için folyoda yapışmakta inat etti... Yapıştırma aşamasında dayımızda bizden yardımlarını esirgemedi:) Zaten Ecenaz'ın görüş alanına giren birinin etkinliğe dahil olmamak gibi bir şansı kalmıyor :) Herkesi zorla olayın içine dahil ediyor zilli :)

Uzun çabalar sonunda hazırlayabildik çalışmamızı. Sonrasında Ecenaz'ın uykusu geldiği için ara verdik. Uyku sonrası gezmeye gittik.  Ve boyama işi ertesi güne kalmış oldu.




Ecenaz'ın önceleri pembeye, şimdilerde de kırmızıya zaafı var. Ve ne olursa olsun bu renkte boyamak istiyor.
Bu sevdasının önüne geçmek adına zeminde farklı renkler kullanmış ve kızımdan da bu renklere sadık kalmasını istemiştim.
İlk önceliği kırmızıya verdim ki kızımın etkinliği yapma motivasyonu artsın :))






Boyama işine fırça ile başlayan hanım kızım, ilerleyen dk larda özüne dönüp parmağıyla daldı olaya :)))
Etkinliğin işe yararlığına gelince: tartışmaya açık :) Renk tekrarı için faydalı , dokunma duyusu için ve ince motor becerileri için faydalı... Rakamları biliyoruz sayılır, çaktırmasakta :) Yazılışlarını da bu yolla birazcık içselleştirip belleğe kaydettik sanırım :)